Typebestek leningen, geplande wijzigingen (deel 1)

De marktrentevoeten voor kortere looptijden zijn reeds een tijdje negatief. Deze negatieve marktrentevoeten hebben hun effect op de leningen bij lokale besturen. In het huidige “typebestek leningen” kunnen negatieve marktrentevoeten perfect verwerkt worden en uiteraard, zullen die bij lage marges leiden tot een negatieve rentevoet.

Op korte termijn lijkt dit voor de besturen voordelig maar op langere termijn kan er, ingeval de marktrentevoeten negatief blijven, een nadelig effect zijn op de marges die banken aanrekenen. Daarom werkt de werkgroep (VVSG/VLOFIN) typebestek leningen aan een wijziging van het typebestek. De werkgroep werkte een voorstel uit die voorgelegd wordt aan febelfin.

Rentevoetherzieningen op basis van de huidige en de vroegere versies van het typebestek kunnen perfect leiden tot een negatieve rentevoet en een plafonnering op ‘nul’ voor dergelijke bestaande contracten is niet conform de huidige en de vroegere versies van het typebestek.

Geplaatst door Stefan HIMPENS in Nieuws op 15-01-2016 om 14u47 onder Algemeen nieuws en financieel beheer

Reacties (0)

Een reactie toevoegen:

Log in om een reactie te plaatsen, of klik hier om u te registreren!