Roerende inkomsten : gemeenten krijgen gelijk van rechtbank

Een aantal inkomsten van de gemeenten Mortsel en Herentals zijn niet roerend maar onroerend, zo blijkt uit twee recente vonnissen van de rechtbank van Antwerpen. Daarmee krijgen de belastingdiensten alweer ongelijk, nadat dat in december vorig jaar ook al in een dossier van de stad Turnhout gebeurde. Waarover gaat het? Sinds enkele jaren krijgen gemeenten verscherpte belastingcontroles, en daar is op zich niets mis mee. Wel problematisch is het feit dat de fiscus gemeentelijke inkomsten uit bv. standrechten op markten en kermissen en bepaalde concessie-ontvangsten als een roerend inkomen gaat beschouwen. Omdat gemeenten onder de rechtspersonenbelasting vallen, is op die inkomsten (na aftrek van kosten) 25% roerende voorheffing verschuldigd. Die interpretatie verrast de gemeenten, want dit type inkomsten kennen gemeenten al decennia en de wetgeving is niet veranderd. De VVSG probeerde de voorbije jaren bij de opeenvolgende ministers van Financiën tot een oplossing te komen, maar voorlopig zonder resultaat. Ook minister Van Overtveldt heeft al gezegd iets aan het probleem te willen doen. In elk geval kan het niet de bedoeling zijn dat er nu nog jarenlang rechtszaken worden gevoerd tussen de lokale en de federale overheid waarvan uiteindelijk niemand beter wordt. Schaarse overheidsmiddelen kunnen veel nuttiger worden besteed. Bron VVSG - jan.leroy@vvsg.be

Geplaatst door in Nieuws op 30-06-2015 om 18u10 onder Algemeen nieuws

Reacties (0)

Een reactie toevoegen:

Log in om een reactie te plaatsen, of klik hier om u te registreren!